یکی از حیواناتی که پیرامون نجاست آن در فقه اسلامی بسیار بحث شده است، سگ است. غالب مذاهب اسلامی نجاست سگ را مورد پذیرش قرار داده اند، اگرچه که در حدود نجاست سگ مانند اینکه آیا مو، پشم، استخوان و دندان نیز نجس است، اختلافاتی وجود دارد. از طرف دیگر بیماریهای باکتریایی مختلفی از طریق سگ به انسان قابل انتقال است و باعث بروز بیماریهایی مانند لپتوسپیروز، کمپیلوباکتر و سالمونلا می شود که این خود دلیلی برای حقانیت مساله نجاست سگ در اسلام از نظر علم باکترشناسی پزشکی است. روش کار: پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی، بر دو بخش تدوین شده است. در بخش اول نجاست سگ از نظر اکثر قاطع فقهای اسلامی و بخش دوم تاثیر سگ بر سلامت انسان از دیدگاه باکتری پزشکی و اسلام است. نتیجه گیری: بر اساس روایات دینی راجع به سگ، علی رغم اینکه سگ حیوان وفاداری است و باید کلیه حقوق این حیوان را رعایت نمود، اما نجاست آن غیر قابل انکار است و اگر به این موضوع حکم شده است دلایل و حکمت های زیادی در آن نهفته است. از جمله اینکه بسیاری از بیماریهای باکتریایی در انسان مانندلپتوسپروز، کمپیلوباکتر و سالمونلا از طریق مدفوع و ادرار سگ به انسان قابل انتقال است. بر همین اساس تاکید می شود که در مورد نجاست سگ هم به احکام اسلامی و هم به نکات بهداشتی توجه نمود.
Salehi M, Mosavi jajarmi M, Feyzi P. Investigating and analyzing the impact of dog on human health from the perspective of medical bacteriology and Islam. Avicenna Interdisciplinary J Relig Health 2024; 4 (1) URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-74-fa.html
صالحی میترا، موسوی جاجرمی مرتضی، فیضی پریسا. بررسی و تحلیل تاثیر سگ بر سلامت انسان از دیدگاه باکتری شناسی پزشکی و اسلام. مجله بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا. 1403; 4 (1)