1- دانشگاه علوم پزشکی ، hr.dehghan@cfu.ac.ir 2- دانشگاه فرهنگیان
چکیده: (546 مشاهده)
مقدمه و هدف:سلامت معنوی از دیدگاه اسلام، در واقع ارتباط و اتصال معنوی انسان با خالق است، همان زمینه ساز آرامش قلبی است که انسان را از اضطرابها، دل نگرانیها و تشویشها رها میکند و به امنیت روانی می رساند و در قرآن و روایات ائمه اطهار علیهم السلام با عباراتی چون سکینه و اطمینان قلبی بیان گردیده است. از اینرو هدف پژوهش حاضر شناسایی و واکاوی مولفه های سلامت معنوی از منظر قران و روایات میباشد. روش کار: پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است که در دو مرحله به منظور دستیابی به یافتهها انجام پذیرفت.گام اول: با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی و تحلیلی انجام گردیده است. در این مطالعه برای استخراج و تدوین مطالب از روش سه سوسازی استفاده گردید؛یعنی مطالعه با استناد به مبانی برخاسته از آیات قرآن و روایات معصومین(ع) و نیز بهره گیری از پژوهشهای مربوط و مبانی نظری انجام شد. گام دوم: به منظور بررسی فراوانی و ضریب اهمیت مولفه های سلامت معنوی در قرآن، در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. محتوای طرح از نظر پاسخگو (متن قرآن کریم) و هفت مؤلفه اصلی در حیطه سلامت معنوی مورد بررسی قرار گرفت.این مقاله مستخرج از عنوان طرح با شناسه اخلاق: IR.IAU.ARDABIL.REC.1401.166 میباشد یافته ها: نتایج نشان میدهد که از بررسی مولفههای سلامت اجتماعی از منظر قرآن ایمان به خدا و کتب آسمانی با فراوانی 45، ایمان به پیامبران با فراوانی 19، ایمان به آخرت با فراوانی 17، پرستش خدا با فراوانی 56، تفکرکردن با فراوانی 50 میباشند که در بین این مولفهها، مضمون پرستش خدا با 17 بار احصاء بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. نتیجهگیری: یافتههای حاصل از فراوانی مولفهها نشان داده است که بیشترین ضریب اهمیت در بین مولفه های سلامت معنوی از منظر قرآن، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مضمون پرستش خدا در مولفه انفاق با مقدار 302/0 و کمترین ضریب اهمیت به ایمان به آخرت با مقدار 087/0 است.
Hamidvand A, Azimi M, Nosrati Heshi K, Dehghan H. Identifying and analyzing the components of spiritual health from the perspective of the Qur'an and hadiths. Avicenna Interdisciplinary J Relig Health 2024; 4 (1) URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-93-fa.html
حمیدوند عدیل، عظیمی محمد، نصرتی هشی کمال، دهقان حمیدرضا. شناسایی و واکاوی مولفه های سلامت معنوی از منظر قران و روایات. مجله بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا. 1403; 4 (1)