سابقه وهدف: هوش هیجانی موضوعی است که سعی در تشریح و تفسیر جایگاه هیجانات و عواطف در توانمندیهای انسانی دارد و یکی از خصوصیاتی است که با موفقیت در زندگی ارتباط دارد. هوش هیجانی، عامل ضروری برای عملکرد بهتر و بهرهوری بالاتر در بین مدیران آموزشی بویژه آموزش دانشگاهی است .هدف از انجام پژوهش حاضر نیز شناسایی موءلفههای هوش هیجانی در نهجالبلاغه و کاربرد آن در مدیریت آموزشی دانشجویان پرستاری است.
مواد وروشها: پژوهش از نوع کیفی و تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری ۷۹ نامه و ۴۸۰ حکمت و نمونهگیری که بهصورت سرشماری انجام گرفت. در نهایت تعداد ۲۰۲ موءلفه در نامهها و ۱۵۶ موءلفه در حکمتها استخراج گردید. الگوی هوش هیجانی بار-آن بهعنوان چارچوب تئوری تحقیق بود.
یافته ها: نتایج نشان داد، مهارتهای درونفردی ۱۱۲، میانفردی ۸۵، سازگاری ۱۱۴، کنترل استرس ۲۴ و خلق عمومی ۲۳ مورد مصداق در نامهها و حکمتها دارند.
نتیجه گیری: بنابراین میتوان هوش هیجانی را براساس آموزه های نهج البلاغه در مدیریت آموزشی دانشجویان پرستاری و در محیط بالینی بهکار بست تا مدیران پرستاری ، دانشجویان و پرستاران ما بهتربتوانند با شرایط سخت کاری کنار آیند و مراقبت موثرتری ارائه نمایند.