[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

..
دریافت اطلاعات پایگاه
..
:: دوره 1، شماره 1 - ( پاییز و زمستان 1400 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 65-57 برگشت به فهرست نسخه ها
زینب احمدوند* 1، اصغر منتظر القائم2 ، فاطمه علیان2 ، مسعود کثیری2
1- گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی ارومیه، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. ، z.ahmadvand@urmia.ac.ir
2- گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (858 مشاهده)
اهداف: در آثار بجا مانده از اطبّا و حکیمان مسلمان تحقیقات گسترده ­ای در زمینه طبّ زنان وجود دارد که حاصل تجربیات فراوان آنان در این حوزه می­باشد. در طی قرن­ های سوم تا نهم هجری یعنی محدوده زمانی پژوهش مورد بحث، اطبای مسلمان بخش­های مفصّلی از کتب طبی خود را به موضوع طبّ زنان و زایمان اختصاص داده­اند و بعضاً رساله­ های مستقلی در این زمینه تألیف کرده­اند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار طبیبان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری قمری به بازگویی پیشرفت­های آنان در زمینه بیماری­های دوران قاعدگی زنان می­پردازد.
روش­ کار: در این مطالعه مروری و کتابخانه‌ای، آرا و نظرات برخی از اطباء و پزشکان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری با استفاده از کتب و آثار پزشکی ایشان در باب علل و روشهای درمان بیماری­های دوران قاعدگی زنان، از زوایایی تشخیصی و درمانی، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه‌ و تحلیل و نیز مقایسه اطلاعات موجود با سایر محققین، واژه‌های بیماری­های رحمی زنان، بیماریهای قاعدگی، روشهای درمان بیماریهای زنان، طب اسلامی، اطبای مسلمان، در پایگاه‌ها  اطلاعاتی، Magiran،Irandoc ،IranMedex ، UpToDate،Google Scholar  جستجو و مستندات علمی جمع‌بندی شد.
یافته‌ها: این پژوهش نشان می ­دهد که پزشکان مسلمان درباره نشانه ­ها و درمان بیماری­ های دوران قاعدگی زنان نظریه ­ها و دیدگاه­ های متنوع و کاربردی را ارائه کرده ­اند و به بازگویی روش­های جراحی و دارویی که بسته به نوع بیماری­ های دوران قاعدگی زنان انجام می ­داده ­اند، پرداخته است و به این صورت با معرفی دستاوردهای مهمّ طب قدیم اسلامی با بخشی از سابقه عظیم این دانش در نزد پزشکان مسلمان که آنان میراث‏دار آن هستند آشنا می­نمآید تا زمینه‏های بازگرداندن خودباوری علمی و معرفتی نیز فراهم شود.
نتیجه‌گیری: نوآوری و خلاقیت روش­های درمانی پزشکان مسلمان برای علاج بیماری­های رحمی زنان در دوره مورد بحث و به خصوص علل و درمان بیماری­های دوران قاعدگی زنان، نشان می­دهد پزشکان مسلمان با تشریح و بررسی کامل بیماری­های زنان راه­های درمانی مناسب و مفید برای رفع این بیماری­ها ارائه نموده و روش­های داوریی، غذایی و شیاف را برای آن تجویز کرده ­اند.
واژه‌های کلیدی: پزشکان مسلمان، بیماری های زنان، دوران قاعدگی، باروری و نا باروری
متن کامل [PDF 962 kb]   (819 دریافت)
نامه سردبیری: پژوهشي | موضوع مقاله: تاریخ و سلامت
دریافت: 1400/10/12 | پذیرش: 1400/12/24