[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

..
دریافت اطلاعات پایگاه
..
:: دوره 3، شماره 1 - ( پاییز و زمستان 1402 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
حسن باقری نیا* 1، فاطمه بهرامی2 ، حسین اکبری امرغان3 ، هیوا ذاکری4
1- دکتر حسن باقری نیا * - استادیار دانشگاه حکیم سبزواری - - گروه علوم تربیتی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران ، hbagherinia@gmail.com
2- دکتر فاطمه بهرامی - استادیار روانشناسی تربیتی دانشگاه حکیم سبزواری - - گروه علوم تربیتی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
3- دکتر حسین اکبری امرغان - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قوچان. - - گروه مشاوره و روانشناسی،واحد قوچان،دانشگاه آزاد اسلامی،قوچان ،ایران
4- هیوا ذاکری - دانشجوی روانشناسی دانشگاه حکیم سبزواری - - گروه علوم تربیتی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
چکیده:   (633 مشاهده)
هدف و زمینه: هدف دینداری رساندن انسان به زندگی پاک است که در آن اندیشه ورزی جایگاهی مهم دارد، در خصوص عوامل موثر بر اندیشه درست، در کنار عوامل شناختی برخی عوامل غیرشناختی مانعی برای سنجش­گرانه اندیشی و در نتیجه ایجاد آسیب در سلامت اندیشه  است. هدف این پژوهش تبیین عوامل روان شناختی و یا غیر معرفتی در پرهیز از اندیشه سنجش­گرا  است. روش: روش این پژوهش، تجزیه و تحلیل مفاهیم با نظر به شبکه معنایی و مقایسه مفاهیم مترادف و متضاد است. یافته ها: یافته ها نشان داد ترس ها و تمایلات که شامل عادت، آرزومندانه اندیشی، جمع گرایی افراطی، عجله برای رسیدن به قطعیت و یقین های روان شناختی، جزء عوامل غیر معرفتی هستند که در پرهیز از سنجش­گرانه‌اندیشی نقش دارند. نتیجه: برای حفظ و ارتقاء سلامت باورها و عقاید، باید علاوه بر توجه به عوامل معرفتی موثر در اندیشه ورزی همچون برخورداری از علم و بررسی صحت استدلال ها به عوامل روانشناختی که باعث ایجاد سوگیری و مانع اندیشه درست می شود، توجه کرد و فضایل فکری همچون توانایی تشخیص واقعیتهای برجسته؛ حساس بودن نسبت به جزئیات، انصاف در ارزیابی حجت های دیگران، تواضع فکری و ثبات و پشتکار فکری را پرورش داد.

واژه‌های کلیدی: سنجش‌گرانه اندیشی، عوامل غیر معرفتی در شناخت، ترس، تمایل

نامه سردبیری: پژوهشي | موضوع مقاله: قرآن و سلامت
دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1402/4/10

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Bagherinia H, Bahrami F, akbari amraghan H, Zakeri H. The health of beliefs: Explaining the role of psychological factors in avoiding critical thinking according to Quranic teachings. Avicenna Interdisciplinary J Relig Health 2023; 3 (1)
URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-60-fa.html

باقری نیا حسن، بهرامی فاطمه، اکبری امرغان حسین، ذاکری هیوا. سلامت باورها؛ تبیین نقش عوامل روان‌شناختی در اجتناب از انتقادی ‌اندیشی با نظر به آموزه‌های قرآنی. مجله بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا. 1402; 3 (1)

URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-60-fa.html

بازنشر اطلاعات
دوره 3، شماره 1 - ( پاییز و زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها