1- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، sepidehrazi@gmail.com 2- دانشگاه علوم پزشکی کاشان
چکیده: (1745 مشاهده)
سابقه و هدف: در کتاب آسمانی مسلمانان، از انواع کشتن فرزند در جاهلیت بدوی سخن به میان آورده و به انحاء مختلف آن را مذمت و رد نموده است. با توجه به آنکه آیات قرآن، مختص به زمان و دورهای خاص نیست، بررسی و تطبیق وجوه مختلف این جلوه از جاهلیت در قرن 21 به عنوان ضرورت تالیف این مقاله مورد توجه و بررسی است. مواد و روش ها: مطالعه و بررسی این پژوهش از نوع نظری و روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی است. روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت پذیرفتهاست. یافته ها: بررسیها و مطالعات نشان میدهد که در جاهلیت اولیه، فرزندان را به دلایل مختلفی فارغ از جنسیت همچون؛ تقرب به بتها، ادای نذر، فقر و ... میکشتند و دختران را علاوه بر این موارد، به دلایل روانشناختی حاکم بر جامعه که ریشه در خرافهگری و مصرفگرا بودن دختران بود، زنده به گور میکردند. مطالعات و تحقیقات نشان میدهد که در عصر حاضر نیز این روند ادامه دارد، با این تفاوت که با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی این مساله بیشتر از طریق سقط جنین اتفاق میافتد. دلایلی همچون فقر و مشکلات اقتصادی خانوادهها، ضعف فرهنگ حاکم بر جامعه و التفات به جنسیت خاص (پسر)، و تبلیغهای صورت گرفته از طرف نظام سرمایهداری برای حفظ منافع خود به عنوان اصلیترین عوامل اقدام به چنین جنایتی است. نتیجه گیری: مسالهی کشتن فرزند در عصر حاضر نیز همانند جاهلیت بدوی در حال وقوع است با این تفاوت که با عناوینی دیگر و با روشهای علمی جدید همچون سقط فرزند از طرق مختلف، صورت میپذیرد. این نشان میدهد که جاهلیت مطرح شده در قرآن مختص زمان پیش از اسلام نیست و هر زمان و دورهای به فراخور عملکرد انسانها میتواند جاهلیت جریان داشته باشد. .
Razi S, Almasi A, Ardian. A comparative study of abortion and child killing in primitive ignorance and modern ignorance with reference to Quranic verses. Avicenna Interdisciplinary J Relig Health 2023; 3 (1) URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-69-fa.html
رضی سپیده، الماسی علی، آردیان طاهری زهرا. بررسی تطبیقی سقط و کشتن فرزند در جاهلیت بدوی و جاهلیت مدرن با استناد به آیات قرآن. مجله بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا. 1402; 3 (1)