مقدمه: جذام از بیماری هایی است که در آموزه های اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. در این آموزه ها توصیه هایی ناظر به زمینه های ابتلا، پیشگیری و درمان جذام وارد شده است. ساماندهی توصیه های مزبور از یک سو و تبیین آنها از سوی دیگر، از اهداف پژوهش است. مواد و روشها: این پژوهش با روش کتابخانه ای و با جستجوی واژگانی نظیر «جذام» و «مجذوم» در متون روایی و با جستجوی عناوین پیشگفته در پایگاه های ارائه مقالات به بررسی آنها پرداخته است. یافته ها: آموزه های اسلامی برای مقابله با جذام در چهار قالب: زمینه های ابتلا، شیوه های جامع پیشگیری و درمان، شیوه های پیشگیریِ تنها و شیوه های درمانِ صرف قریب به سی توصیه را ارائه نمودهاند. یافته ها در حوزه جستجوی مقالات حاکی است که موضوع جذام در تحقیقات پژوهشگران با صبغه فقهی، حقوقی، پزشکی مورد بررسی قرار گرفته و هیچ تحقیق جامعی تاکنون جذام را با رویکرد پژوهش در منابع اسلامی مورد بررسی قرار نداده است. نتیجه گیری: آموزه های ناظر به پیشگیری بیشترین فراوانی را در بین چهار قالب پیشگفته داشته و آموزه های ناظر به زمینه های ابتلا در رتبه دوم و آموزه های ناظر به درمانِ صرف و آموزه های جامع پیشگیری و درمان، به ترتیب کمترین فراوانی را در بین آموزه های اسلامی دارند.راه های پیشنهادی اسلام برای پیشگیری و درمان جذام بسیار ساده، کم هزینه و طبیعی است. توجه به بهداشت منظم پوست و مو، پرهیز از روابط جنسی نامشروع، استفاده از مواد مغذی تقویت کننده بدن، در کنار امور معنوی نظیر آیات قرآن، ادعیه و اذکار ضمن تایید پژوهش های تجربی مرتبط با پوست از اعجاز علمی دین مبین اسلام حکایت دارد.
sajedi A, Rafi A N, Tabatabai Chaharbarj M. An attitude on leprosy from the perspective of Islamic teachings. Avicenna Interdisciplinary J Relig Health 2023; 3 (2) URL: http://aijrh.umsha.ac.ir/article-1-76-fa.html
ساجدی اکبر، رفیع عبدالناصر، طباطبایی چهاربرج میرجعفر. نگرشی بر بیماری جذام از منظر آموزه های اسلامی. مجله بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا. 1402; 3 (2)